
Το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων…
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Ε.Ρ. :ΧΑΡΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥ,ΜΕΛΟΣ Σ.Ε.Ρ. – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ RIEN-ICR
SOCIAL MEDIA CLUTTER – Η ΑΤΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ (ICR NEWSLETTER JUNE 2018, ΣΕΛ.13)
ΑΡ.ΠΡΩΤ.0609
Ποιος είναι ο ορισμός της αταξίας; Η αταξία είναι «η έλλειψη τάξης και οργάνωσης σε μια συλλογή πραγμάτων».
Σύμφωνα με την Sherrie Bourg Cater Psy.D., συγγραφέας για το περιοδικό Psychology Today, “Η αταξία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε για τα σπίτια, το χώρο εργασίας μας και τους εαυτούς μας».
Όταν μιλάμε για στρες και άγχος και τις αιτίες τους, η αταξία σπάνια αναγνωρίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό.
Η έρευνα, ωστόσο, έχει δείξει ότι η αταξία μπορεί να αυξήσει το στρες και το άγχος. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Κέντρο του UCLA για την Καθημερινή Ζωή και τις Οικογένειες έδειξε ότι οι γυναίκες που ζούνε σε ακατάστατα σπίτια έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, από το μέσο όρο. Μια άλλη έρευνα του Πανεπιστήμιου Princeton διαπίστωσε ότι η εργασία σε ένα φυσικά ακατάστατο περιβάλλον έχει αρνητική επίδραση στην ικανότητα συγκέντρωσης και επεξεργασίας πληροφοριών, που οδηγεί σε στρες.
Σε άρθρο της, η Sherrie Bourg περιγράφει 8 λόγους γιατί η αταξία δημιουργεί στρες και άγχος, ως εξής:
- Η αταξία προκαλεί τις αισθήσεις μας να επικεντρωθούν σε ερεθίσματα τα οποία δεν είναι απαραίτητα ή σημαντικά και τις αναγκάζει να υπερλειτουργούν, βομβαρδίζοντας το μυαλό μας με οπτικά, οσφρητικά και απτικά ερεθίσματα που είναι υπερβολικά.
- Η αταξία στρέφει την προσοχή μας μακριά από εκείνο που θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε και μας αποσπά.
- Η αταξία δυσκολεύει την ξεκούραση σωματική και πνευματική.
- Η αταξία διαρκώς στέλνει σήματα στον εγκέφαλο μας ότι η δουλειά μας ποτέ δεν τελειώνει.
- Η αταξία μας κάνει αγχωτικούς επειδή δεν είμαστε ποτέ σίγουροι πώς και πότε θα περάσουμε μέσα από αυτή.
- Η αταξία δημιουργεί ενοχή και αμηχανία ιδίως όταν έρχονται απροσδόκητοι επισκέπτες.
- Η αταξία αναστέλλει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα, γεμίζοντας ανοιχτούς χώρους στον εγκέφαλο που επιτρέπουν στον άνθρωπο να σκεφτεί, και να λύσει προβλήματα.
- Η αταξία προκαλεί αναστάτωση καθώς ψάχνουμε διαρκώς για πράγματα που χρειαζόμαστε (π.χ. χαρτιά, κλειδιά, κλπ).
Η αταξία δε σταματάει σε ένα ακατάστατο δωμάτιο ή γραφείο, επεκτείνεται πολύ περισσότερο. Ζούμε στην περίοδο της πληροφόρησης και είναι πολύ λίγοι αυτοί που μπορούν να πουν ότι δεν «ελέγχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Έχουμε το Facebook, το Snapchat, το Instagram, το Twitter, το Blogger, το Flikr, το YouTube, το LiveStream, το Yelp και πολλά ακόμα…
Βομβαρδιζόμαστε διαρκώς με πληροφορίες που μας λένε τι να κάνουμε, πότε να το κάνουμε και πώς να το κάνουμε, απεικονίζοντας την εικόνα μιας τέλειας ζωής. Οι άνθρωποι είναι προσαρμοστικοί και συχνά συνηθίζουμε τόσο πολύ μια κατάσταση που δε γνωρίζουμε τις συνέπειες. Για παράδειγμα: Να κοιτάς το κινητό σου μόλις ξυπνάς για να δεις τι νέο υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό έχει γίνει τρόπος ζωής και δε συνειδητοποιείς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της δράσης.
Υπάρχουν βασικά 2 λόγοι για την πληροφόρηση: Να μας δώσει ευχαρίστηση ή να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες και είναι καιρός να τακτοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποφασίζοντας τι και πόσο θα καταναλώσουμε.
Τον περισσότερο καιρό οι πληροφορίες που καταναλώνουμε δεν είναι ευχάριστες και δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά που διαβάζουμε είναι αναληθή και συχνά παραποιημένα και πολύ μικρής σχετικότητας με τη ζωή μας. Συνεπώς, είναι ΑΤΑΞΙΑ!
Αυτός ο διαρκής βομβαρδισμός άσχετων πληροφοριών μπορεί να είναι μια αιτία άγχους και δημιουργεί ακαταστασία στη ζωή σου. Για να επανέλθω στους λόγους γιατί η ακαταστασία προκαλεί άγχος και πως εφαρμόζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
- Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορεί να παρέχουν τόσες πολλές πληροφορίες που αναστατώνουν τις αισθήσεις μας, καθώς επικεντρωνόμαστε σε ερεθίσματα που δεν είναι απαραίτητα ή σημαντικά που τις αναγκάζουν να εργαστούν υπερβολικά βομβαρδίζοντας το μυαλό μας με οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα που είναι υπερβολικά.
- Η αταξία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης τραβά την προσοχή μας από αυτά που θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε αποσπώντας μας.
- Η αταξία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης δυσκολεύει τη σωματική και πνευματική χαλάρωση.
- Η αταξία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μας δημιουργεί άγχος καθώς διαρκώς διαβάζουμε πληροφορίες που μας αναστατώνουν και μας έχει αποσπάσει από την ολοκλήρωση άλλων σημαντικών θεμάτων.
- Η ακαταστασία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης δημιουργεί ενοχή και ντροπή επειδή δεν έχουμε αυτήν την «τέλεια εικόνα» που τόσο συχνά προβάλλεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
- Η ακαταστασία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εμποδίζει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα γεμίζοντας τους ανοιχτούς χώρους του εγκεφάλου που επιτρέπουν στους ανθρώπους να σκέφτονται, να κατεβάζουν ιδέες και να λύνουν προβλήματα.
- Η αταξία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης προκαλεί απογοήτευση καθώς αναζητούμε διαρκώς τρόπους να έχουμε αυτήν την «τέλεια εικόνα».
Είναι καιρός να φιλτράρουμε και να βγάλουμε από τη ζωή μας την τοξική αταξία.
Ξεκινήστε εξασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες που βλέπετε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης σας είναι θετικές, χρήσιμες και διασκεδαστικές ή συμβάλλουν στην προσωπική σας εξέλιξη. Ξεφορτωθείτε τα θέματα που σας καταναλώνουν σε αρνητικές και άχρηστες πληροφορίες. Ένα μεγάλο ποσοστό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχετε θα γίνει άχρηστες πληροφορίες.
Αφού έχετε εξαλείψει την ακαταστασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα, πιο επικεντρωμένοι και ενεργοποιημένοι.
«Καθαρίστε την ακαταστασία. Κάντε χώρο για εσάς»
Magdalena Van Den Berg
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Ε.Ρ. :ΧΑΡΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥ,ΜΕΛΟΣ Σ.Ε.Ρ. – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ RIEN-ICR
ΑΡ.ΠΡΩΤ.0609