Από την Susan Raskin
Η Ρεφλεξολογία στο νοσοκομείο δεν προσφέρεται ποτέ σαν θεραπεία σπα. Ενημερώνουμε τους ασθενείς ότι είναι μια συμπληρωματική στη κλασική φροντίδα που λαμβάνουν και εξαιρετικά ευεργετική στη διαχείριση του πόνου, του άγχους, της ναυτίας, ή της δυσκοιλιότητας. Τους εξηγώ πάντα τη θεωρία της ενέργειας πίσω από τη ρεφλεξολογία καθώς και την Απόκριση Χαλάρωσης που προκαλεί.
ICR Newsletter September 2018 – REFLEXOLOGY IN HOSPITAL SETTING By Susan Raskin
ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ICR ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018
(Ανατύπωση με άδεια από τo NYSPRA Newsletter, Άνοιξη 2017).
ΑΡ.ΠΡΩΤ.0610
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Ε.Ρ.: ΧΑΡΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥ, ΜΕΛΟΣ Σ.Ε.Ρ. – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ
Είμαι ευλογημένη που εργάζομαι σε ένα νοσοκομείο που αγκαλιάζει την θεωρία και την πρακτική της ολιστικής νοσηλείας και τους τρόπους που χρησιμοποιούμε στην περίθαλψη των ασθενών.
Χρόνια πριν ξεκινήσω να δουλεύω εκεί ως νοσοκόμα, το νοσοκομείο με προσέλαβε για να εκπαιδεύσω και να πιστοποιήσω 4 νοσηλευτές στη ρεφλεξολογία των ποδιών. Όλοι τους, δουλεύοντας σε διάφορους τομείς (τοκετός & γέννα, παιδιατρική, κινητή εγχειρητική μονάδα και το Κέντρο Καρκίνου), ήταν ικανοί να εφαρμόσουν τις νέες γνώσεις τους πάνω στη ρεφλεξολογία για την άμεση φροντίδα των ασθενών τους.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, διευθύνω το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Ιατρικής σε αυτό το νοσοκομείο. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι η ρεφλεξολογία είναι η πλέον κατάλληλη για αυτό το περιβάλλον. Είναι πολύ δύσκολο να παρέχεις φροντίδα στο πρόσωπο ενός ασθενή λόγω των επίπλων, του μικρού χώρου και των πριζών και των καλωδίων που βρίσκονται στην κεφαλή του κρεβατιού. Τα χέρια μπορεί επίσης να είναι ένα θέμα καθώς ο ορός συχνά τοποθετείται στο πίσω μέρος του χεριού ή του ώμου και κανένας νοσηλευτής δε θέλει να αποσυνδέσει τον ορό και να υποβάλλει τον ασθενή του σε νέο τρύπημα για τη χορήγηση του.
Τα πόδια από την άλλη είναι εκεί, εύκολα στην πρόσβαση κι έχουν μεγάλη επιφάνεια για να δουλέψεις. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν ποτέ δεχθεί ρεφλεξολογία πριν με γνωρίσουν και βρίσκω τους περισσότερους περίεργους και δεκτικούς να δοκιμάσουν. Η Ρεφλεξολογία στο νοσοκομείο δεν προσφέρεται ποτέ σαν θεραπεία σπα. Ενημερώνουμε τους ασθενείς ότι είναι μια συμπληρωματική στη κλασική φροντίδα που λαμβάνουν και εξαιρετικά ευεργετική στη διαχείριση του πόνου, του άγχους, της ναυτίας, ή της δυσκοιλιότητας. Τους εξηγώ πάντα τη θεωρία της ενέργειας πίσω από τη ρεφλεξολογία καθώς και την Απόκριση Χαλάρωσης που προκαλεί.
Οι ασθενείς είναι πρόθυμοι να πουν τις εντυπώσεις τους και να σχολιάσουν μετά τη συνεδρία και οι περισσότεροι ζητούν «μόνο ρεφλεξολογία» μετά την εμπειρία. Έχει γίνει η νούμερο 1 ολιστική υπηρεσία σε ζήτηση. Οι ασθενείς μοιράζονται μαζί μου ότι νιώθουν «γειωμένοι με το άγγιγμα των πελμάτων τους, ειδικά μετά από πολύ καιρό που είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι». Η ιερότητα της εμπειρίας δεν χάνεται μαζί με εμένα. Οι ασθενείς μου επιτρέπουν να μπω στο χώρο τους, να τοποθετήσω τα χέρια μου στο σώμα τους, να καθαρίσω τα πόδια τους και να τα αλείψω με λάδι. Η επαφή αυτή βοηθάει στη δημιουργία μιας θεραπευτικής στιγμής και χτίζει μια σχέση φροντίδας και ασφάλειας. Καθώς δουλεύω, παρατηρώ τον ασθενή˙ οι μύες μαλακώνουν, η αναπνοή επιβραδύνεται και ηρεμεί, τα μάτια κλείνουν και συχνά αποκοιμιούνται (το καλύτερο φάρμακο). Πάντα θα κάνω θεραπευτικές συστάσεις προτού δουλέψω σε κάποιον. Για παράδειγμα,
«Όταν σας πάρει ο ύπνος, θα ολοκληρώσω τη συνεδρία και θα χαμηλώσω το κρεβάτι, το οποίο είναι το σύνθημα για να πάτε ακόμα πιο βαθιά σε μια κατάσταση χαλάρωσης. Θα φύγω ήσυχα και θα τα πούμε αύριο.»
Αστειεύομαι με τους συναδέλφους μου ότι, δεν με προσκαλούν ποτέ σε κοκτέιλ πάρτι, γιατί κοιμίζω τους ανθρώπους!
Ωστόσο, σας παροτρύνω να μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη και την ενέργεια του λόγου σας. Να δίνετε πάντα στο δέκτη σας το δικαίωμα να δεχθεί τη συνεδρία όπως εκείνος επιθυμεί. Κάποιοι επιλέγουν να μιλούν καθ’ όλη τη διάρκεια. Αυτό είναι υπέροχο. Να είστε ενεργός ακροατής. Καμία συμβουλή ή άποψη, απλά αφήστε τους να ακουστούν. Μπορεί να λύνουν τα προβλήματα τους δυνατά ή μπορεί στο σπίτι να μην τους ακούει ποτέ κανείς.
Η σιωπή είναι χρυσός.
Μια σημείωση σχετικά με τη δυσκοιλιότητα. Η ρεφλεξολογία κάνει θαύματα. Μια φορά εφάρμοσα ρεφλεξολογία σε ένα γιατρό ο οποίος είχε υποβληθεί σε κολοστομία (εκτροπή της αποχετευτικής οδού του πεπτικού σωλήνα μέσω της διάνοιξης και δημιουργίας ενός νέου, “παρά φύση” στομίου απ’ όπου, στο εξής, εξασφαλίζεται η τελική αποχετευτική λειτουργία του εντέρου) και ήταν ανίκανος να ενεργηθεί για πολλές πολλές μέρες. Ήταν σε μια κατάσταση έντονου πόνου. Τελικά, κάποιος από το προσωπικό αποφάσισε να με καλέσει «εφόσον δεν υπήρχε τίποτα άλλο που να μπορούσαν να κάνουν». Δυστυχώς, το ακούω αυτό πολύ συχνά! Τέλος πάντων, πήγα σε αυτόν, του παρείχα τεχνικές αναπνοής, καθοδηγούμενη απεικόνιση και φυσικά ρεφλεξολογία με μεγάλη έμφαση στα αντανακλαστικά σημεία του πεπτικού συστήματος. Τόσο ο ασθενής όσο και η σύζυγος του αποκοιμήθηκαν. Οπότε ολοκλήρωσα τη συνεδρία, χαμήλωσα το κρεβάτι και έφυγα ήσυχα. Δυο μέρες μετά τον επισκέφθηκα να δω πως πάει. Με κοίταξε και είπε «ΕΣΥ» δείχνοντας το δάχτυλο του προς εμένα. Ευτυχώς, συνέχισε λέγοντας μου πως 30 λεπτά αφού έφυγα από το δωμάτιο του «η σακούλα είχε αρχίσει να ξεχειλίζει». Αυτός ο κύριος ήταν πεπεισμένος ότι η ρεφλεξολογία όντως είχε κάνει το θαύμα της. Τον περιέπαιξα και είχαμε μια συζήτηση εάν ήταν η ρεφλεξολογία ή η απόκριση χαλάρωσης που είχε αποτέλεσμα. Όχι ότι είχε σημασία! Τα πράγματα προχωρούσαν φυσιολογικά και ήταν πολύ χαρούμενος. Από εκείνη τη μέρα, λέει σε όλους:
«Ήταν η ρεφλεξολογία που τον απάλλαξε από αφόρητο πόνο».
Δεν μπορείς να αποκτήσεις καλύτερες δημόσιες σχέσεις από την επιβεβαίωση ενός γιατρού. Βλέπω τους ασθενείς που νιώθουν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από τη λήψη οπιοειδών σε τακτική βάση. Τους λέω ποια αντανακλαστικά σημεία θα στοχεύσω και γιατί και πετυχαίνει. Και όντως πετυχαίνει. Και οι ασθενείς είναι έκπληκτοι και είναι ευγνώμονες. Πολλοί από εσάς μπορεί να θέλετε να εργαστείτε στο νοσοκομειακό περιβάλλον ως ρεφλεξολόγος. Οι κανόνες και οι κανονισμοί ποικίλουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Χωρίς σχετική άδεια, είστε σε μειονεκτική θέση εκτός εάν έχετε άδεια να αγγίζετε (τουλάχιστον στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης). Η ευθύνη είναι πάντα μια μεγάλη ανησυχία για τα ιδρύματα και η ασφάλεια της ρεφλεξολογίας δεν θεωρείται συνήθως επαρκής.
Έγραψα την Πολιτική & Διαδικασία Ρεφλεξολογίας για το νοσοκομείο μου.
Δεν καλύπτει τη χρήση μη πιστοποιημένου προσωπικού, μερικώς διότι μέλη που δεν ανήκουν στο προσωπικό δεν επιτρέπεται να βλέπουν ή να σημειώνουν την καρτέλα του ασθενή. Θα ήταν σαν να δουλεύεις στα τυφλά χωρίς διάγνωση, αντενδείξεις ή προφυλάξεις. Η ατομική επίβλεψη θα ήταν επίσης δύσκολη εφόσον εγώ χρειάζεται να είμαι με τους ασθενείς ή να εκπαιδεύω το προσωπικό. Δημοφιλής ή όχι, δε θέλω καμία πιθανή ευθύνη/παράπτωμα να μπει στην άδεια άσκησης του επαγγέλματος μου και αυτό θα γινόταν ως επιβλέπουσα/διευθύντρια.
Αυτό ισχύει τόσο στην εθελοντική όσο και στην αμειβόμενη εργασία. Παρακαλώ μην σκοτώσετε τον αγγελιοφόρο! Απλά σας δίνω μια εικόνα του πώς πολλά νοσοκομεία λειτουργούν. Θα πρέπει να ρωτήσετε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που σας ενδιαφέρει να εργαστείτε.
Η Susan Raskin είναι Πιστοποιημένη Ειδική Κλινική Νοσηλεύτρια στην Ολιστική Νοσηλευτική. Ήταν Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια στη Ρεφλεξολογία από το ACARET (American Commission for Accreditation of Reflexology Education and Training) και είναι Πιστοποιημένη στη Ρεφλεξολογία ποδιών και χεριών από το ARCB (American Reflexology Certification Board). Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Εθνικό Συμβούλιο Εκπαιδευτών Ρεφλεξολογίας.
ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ICR (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018)
(Ανατύπωση με άδεια από τo NYSPRA Newsletter, Άνοιξη 2017).
ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ
στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον
Από την Susan Raskin
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Ε.Ρ. :ΧΑΡΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥ,ΜΕΛΟΣ Σ.Ε.Ρ. – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ RIEN-ICR
ΑΡ.ΠΡΩΤ.0610